1. No user installed addons are supported, python or otherwise.
2. No, they really are not supported.
3. They are not coming back
4. Read from 1. again

Any mention of illegal streaming sites, addons or any pirated material will not be tolerated. This is not democracy and any offenders will be banned and posts deleted immediately without warning.

Other than that, we hope you enjoy MrMC so far and we welcome any input and feedback you might have.

Team MrMC.

Hue 'ambilight' mode -some files work, some not

Report any issues you might have in here
Post Reply
Superhans
Posts: 12
Joined: 29 Apr 2016, 14:03

Hue 'ambilight' mode -some files work, some not

Post by Superhans » 03 Dec 2018, 23:11

Just started using the Hue integration and I'm very impressed - what an absolutely great add-on.

However, there are some inconsistencies ... certain files give the 'ambilight' effect when played back but others not, just a steady backlight (green on my Shield, white on my FireTV 4k stick).

I'd heard that the codecs might be to blame - some not supporting the ability to extract colour/luminance data - but it seems to happen even on files that use the same coding (albeit at different resolutions).

eg. Taking two files, this one works to give the 'Ambilight' effect:

Format : Matroska
Format version : Version 4 / Version 2
File size : 319 MiB
Duration : 41 min 59 s
Overall bit rate : 1 062 kb/s
Writing application : HandBrake 1.0.2 2017012200
Writing library : Lavf57.7.2 / Lavf57.7.2

Video
ID : 1
Format : AVC
Format/Info : Advanced Video Codec
Format profile : Main@L4
Format settings, CABAC : Yes
Format settings, ReFrames : 4 frames
Codec ID : V_MPEG4/ISO/AVC
Duration : 41 min 59 s
Nominal bit rate : 900 kb/s
Width : 720 pixels
Height : 406 pixels


... but this one doesn't:

Format : Matroska
Format version : Version 4 / Version 2
File size : 334 MiB
Duration : 41 min 59 s
Overall bit rate : 1 113 kb/s
Writing application : HandBrake 1.0.2 2017012200
Writing library : Lavf57.7.2 / Lavf57.7.2

Video
ID : 1
Format : AVC
Format/Info : Advanced Video Codec
Format profile : Main@L4
Format settings, CABAC : Yes
Format settings, ReFrames : 4 frames
Codec ID : V_MPEG4/ISO/AVC
Duration : 41 min 59 s
Nominal bit rate : 950 kb/s
Width : 960 pixels
Height : 540 pixels

... only real difference is the resolution.

Any ideas why one works and one doesn't?

User avatar
davilla
Team MrMC
Posts: 3653
Joined: 26 Oct 2015, 17:01

Re: Hue 'ambilight' mode -some files work, some not

Post by davilla » 03 Dec 2018, 23:27

Superhans wrote:
03 Dec 2018, 23:11
Just started using the Hue integration and I'm very impressed - what an absolutely great add-on.

However, there are some inconsistencies ... certain files give the 'ambilight' effect when played back but others not, just a steady backlight (green on my Shield, white on my FireTV 4k stick).

I'd heard that the codecs might be to blame - some not supporting the ability to extract colour/luminance data - but it seems to happen even on files that use the same coding (albeit at different resolutions).

eg. Taking two files, this one works to give the 'Ambilight' effect:

Format : Matroska
Format version : Version 4 / Version 2
File size : 319 MiB
Duration : 41 min 59 s
Overall bit rate : 1 062 kb/s
Writing application : HandBrake 1.0.2 2017012200
Writing library : Lavf57.7.2 / Lavf57.7.2

Video
ID : 1
Format : AVC
Format/Info : Advanced Video Codec
Format profile : Main@L4
Format settings, CABAC : Yes
Format settings, ReFrames : 4 frames
Codec ID : V_MPEG4/ISO/AVC
Duration : 41 min 59 s
Nominal bit rate : 900 kb/s
Width : 720 pixels
Height : 406 pixels


... but this one doesn't:

Format : Matroska
Format version : Version 4 / Version 2
File size : 334 MiB
Duration : 41 min 59 s
Overall bit rate : 1 113 kb/s
Writing application : HandBrake 1.0.2 2017012200
Writing library : Lavf57.7.2 / Lavf57.7.2

Video
ID : 1
Format : AVC
Format/Info : Advanced Video Codec
Format profile : Main@L4
Format settings, CABAC : Yes
Format settings, ReFrames : 4 frames
Codec ID : V_MPEG4/ISO/AVC
Duration : 41 min 59 s
Nominal bit rate : 950 kb/s
Width : 960 pixels
Height : 540 pixels

... only real difference is the resolution.

Any ideas why one works and one doesn't?
It's not codec that encoded the content but which decoder is used to decode and render.

Superhans
Posts: 12
Joined: 29 Apr 2016, 14:03

Re: Hue 'ambilight' mode -some files work, some not

Post by Superhans » 03 Dec 2018, 23:36

I was assuming that the decoder used would depend on the codec that was being decoded - does the 960x540 res lead to the invocation of a different decoder than a 720x406 res file would?

A bit annoying if so, as I've started to encode all files for storage on my media NAS as 960x540.


Edit: The Ambilight effect is stunning by the way - great work on that.

User avatar
davilla
Team MrMC
Posts: 3653
Joined: 26 Oct 2015, 17:01

Re: Hue 'ambilight' mode -some files work, some not

Post by davilla » 04 Dec 2018, 01:20

Superhans wrote:
03 Dec 2018, 23:36
I was assuming that the decoder used would depend on the codec that was being decoded - does the 960x540 res lead to the invocation of a different decoder than a 720x406 res file would?

A bit annoying if so, as I've started to encode all files for storage on my media NAS as 960x540.


Edit: The Ambilight effect is stunning by the way - great work on that.
Depends on how you have MrMC setup. Look in settings -> video -> acceleration

User avatar
koying
Team MrMC
Posts: 280
Joined: 20 Mar 2016, 17:49

Re: Hue 'ambilight' mode -some files work, some not

Post by koying » 05 Dec 2018, 07:09

Did you enable "Enable capture" in codecs?

Superhans
Posts: 12
Joined: 29 Apr 2016, 14:03

Re: Hue 'ambilight' mode -some files work, some not

Post by Superhans » 05 Dec 2018, 22:40

koying wrote:
05 Dec 2018, 07:09
Did you enable "Enable capture" in codecs?
Yep - that did the trick, thanks!

Now all the files that I tried, work. Was it that hardware decoding kicked in above a certain res ?

User avatar
koying
Team MrMC
Posts: 280
Joined: 20 Mar 2016, 17:49

Re: Hue 'ambilight' mode -some files work, some not

Post by koying » 06 Dec 2018, 13:58

There is a setting regarding using mediacodec surface for SD (width < 800), which I assume was off for you.

Surface needs capture for hue, as you noticed.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 9 guests